Successió de l'empresa o protocol familiar

 

És important planificar, fiscal i jurídicament, la successió a l’empresa familiar?

Què és exactament el protocol familiar i quin és el seu contingut?

Com es regula la relació entre familiars, patrimoni i empresa?

Quin model de comunicació de dades podem adoptar entre empresa i família?

Cada empresa i situació familiar és única. Aquestes decisions s’han de planificar amb temps per tal de garantir la cohesió i el compromís familiar del projecte empresarial comú, per garantir la continuïtat de l’empresa familiar, planificar el relleu generacional, per facilitat la seva governabilitat i de preservar el patrimoni empresarial.

Cada família empresària s’ha de plantejar les seves pròpies preguntes. Decidirà els punts a regular i els que no. Quins quedaran en ferm en aquesta generació i quins es posaran en marxa en la següent.

L’experiència ens ratifica que és molt important acompanyar els empresaris en aquest procés i que no ho pot fer sol, és necessària la participació de professionals experts en protocol des de la perspectiva jurídica per a la redacció d’aquest, des de la perspectiva tributària, per a la planificació del cost fiscal que suposen algunes decisions, així com la perspectiva emocional, molt sensible amb les relacions familiars i els conflictes que poden generar situacions determinades i que cal reconduir per arribar a un consens.

En col·laboració amb el Bufete Gambero de Barcelona, liderat per l’advocat Carlos Gambero Castro, amb més de 25 anys d’experiència en protocol familiar.